Home | Новини | Форум | Клуб | Търся

Share/Save/Bookmark
Subscribe

Италиански
     
         Потребител: не рег., влез
  
Чадър изписан от Марио Таларико Младши - Снимка: Елена Шаханова
Чадър изписан от Марио Таларико Младши - Снимка: Елена Шаханова

Чадърът на скромността

17.03.2012 - Неапол

Неапол е чуден извор от история, култура, творчество, фантазия,занаяти. За това, изразът "виж Неапол, пък умри", не включва само красотата му и заобикалящата го природа, но и тези допълнителни краски. Те пулсират от стари времена до днес. Както е с най-старата занаятчийска работилница за чадъри. Основана е през 1860г от Акиле Таларико по време на Кралството на двете Сицилий, година преди Обединението на Италия. От четири поколения насам, наследниците му правят чадъри саморъчно и търпеливо за крале, знатни дами и господа, аристократи, папи, обикновени хора, по поръчка и по мярка. Едни уникални произведения, тъй като не е възможно да бъдат еднакви заради ръчната изработка и дървения материал за дръжките: кестен, череша, орех, захарна тръстика, лешник, жълтуга и др. Към тях още слонова кост и рог. Металните спици и платът се монтират както някога. За тях вече 79 - годишния Марио Таларико, разказва така, като за свои деца:

"Аз съм като майстор Джепето - всеки чадър, който правя, за мен е като рожба, тъй като нямам деца. Целувам го, защото няма да го видя повече. Не мога да направя два еднакви чадъра, защото всеки къс дърво е различен. На ден изработвам най-много три и спечеленото стига само за достойно преживяване. Не се оплаквам, защото парите не са всичко и съм доволен от това, което съм постигнал в живота. Благодарение на моята упоритост, скромност, почтеност и усилие придобих световно признание. Имам награди от къде ли не. Не спирам да се трудя, защото е полезно за духа и ума. Трогнат съм, че модната къща" Фенди" поощрява работата ми. Но, целта остава малкото, качествено производство".

Дюкянът му е в една пресечка на най-голямата търговска улица в Неапол - виа Толедо. Лесно се открива, но истинското откритие е в самият Марио Таларико и житейската му фолософия, скътана в пространство от 23 кв метра, запълнени от рафтове, чекмеджета и тезгяхът от времето на дядо му. Шевна машина, кройки, готови поръчки за Саудитска Арабия и Южна Корея, различни чадъри, които чакат своя купувач, някои дори изписани, са произведение на изкуството. Едно творческо царство, в което Марио Таларико се труди дневно по 15 часа още от дете. Той предава тайните на занаята на племенника Марио, който умее и да рисува, както своя прадядо Акиле, бил придворен художник, освен майстор на чадъри. Дело на Марио-младши са изписаните чадъри за дъжд и слънце на Папа Бенедикт XVI, на единия от които има 48 кристали "Сваровски" поставени от Марио-старши. Според него, истинския неаполетанец е роден да полага усилия в живота, да твори и да бъде уникален. По този повод, племенникът му Марио Таларико - младши сподели:

"Искам да кажа на младите хора - реализирайте се чрез труда и знанието и ще изпитате сладостта на живота от това. Занаятите загиват, защото намаля скромността и се увеличи невежеството. Не се зачита занаятчийското производство, а се предпочита индустриалното. Смятам, че е добре да се инвестира в занаятите и в качественото производство не само в Италия, но и по света, защото е по-трайно и създава разнообразие".

До като разговарях с Марио Таларико, в работилницата идваха най-различни хора. Турист от Падуа купи 3 чадъра. Обясни ми, че дошъл специално заради качеството, което си заслужава и цената и употребата. Кой знае защо, съдбата прати дъжд. Като неаполска поличба освен и факта, че който цени определени качества съхранени в Неапол - няма начин да не отнесе едно късче от него със себе си!



Марио Таларико Старши работи на тезгяха на своя дядо, който е от близо 2 века - Снимка: Елена Шаханова


Автор: Елена Шаханова, кореспондент БНР в Италия
Източник: БНР - “Събота 150”




Твоят коментар



Новини

21.03.2012Днес в Италия е Възпоменателен ден в памет на жертвите на всички мафии
20.03.2012Удар срещу мафията в Италия
18.03.2012Италианският пациент
17.03.2012Чадърът на скромността
15.03.2012Флоренция е най-приятният град за живеене в Италия
15.03.2012Musici di Roma - Концерт на барокова музика
14.03.2012Музей, посветен на Енцо Ферари



Follow Bulgaria-Italia on Twitter  Follow Bulgaria-Italia on YouTube   Follow Bulgaria-Italia on LinkedIn

Последни Новини
 

България-Италия
  Портален сайт за България на Италиански език

Новини
  Теми Фокус Автори News Feeds (rss) От Италия (english)